Terim Listesi
Bilmediğiniz kelimeleri Sizler İçin Açıklıyoruz.

Tıbbi cihaz ambalajı sayesinde sterilizasyon, teslimat, depolama, taşıma ve kullanım dahil olmak üzere tüm varlığı boyunca ambalajın bütünlüğünü korumak için ürün güvenliği sağlanır.

Çeşitli boyut veya modellerde veya çeşitli miktarlarda tıbbi cihazdan oluşan bir ürün grubunuz varsa, özellikle en kötü durum senaryosu yalnızca sistemle veya paketle ilgili olmadığında, en kötü durum ürün şemasını belirlemek biraz zor olabilir. Test için numunenizin tüm ürün hattınızı temsil etmesini istiyorsanız, kütle, boyut, geometri, konfigürasyonlar, farklı süreçler gibi en kötü durumların dikkate alınması önemlidir.

Güvenlilik ve Klinik Performans Özeti (SSCP) Sınıf III ve vücuda yerleştirilebilir cihaz üreticileri tarafından Tıbbi Cihaz Regülasyonunun (MDR) 32. maddesine uygun olarak hazırlanacaktır. Uygunluk değerlendirme sürecinde yer alan Onaylanmış Kuruluş tarafından valide edilmeli ve onaylandıktan sonra EUDAMED'e yüklenmelidir. Üreticiler, ürün etiketinde veya kullanım talimatında EUDAMED'deki SSCP'ye erişim bağlantısını sağlamalıdır.

Kalite yönetim sistemi (QMS), kalite politikalarına ve hedeflerine ulaşmak için süreçleri, prosedürleri ve sorumlulukları belgeleyen resmi bir sistem olarak tanımlanır. KYS, bir kuruluşun faaliyetlerini müşteri ve mevzuat gereksinimlerini karşılamak ve etkinliğini ve verimliliğini sürekli olarak geliştirmek için koordine etmeye ve yönlendirmeye yardımcı olur.

Yazılımdan implanta kadar her tıbbi cihazda genel olarak uygulama, tasarım ve süreçle ilgili ortak zorluklar vardır. Risk yönetimi, bu zorlukların tahmin edilmesi ve değerlendirilmesinin yanı sıra bunların etkilerini önlemek veya azaltmak için prosedürlerin tespitidir. EN ISO 14971:2019 standardı, tıbbi cihazlar için etkin bir risk yönetim sisteminin nasıl dahil edileceğini gösterir.

Tasarım Kontrolleri: Tıbbi cihaz endüstrisinde yapılandırılmış bir ürün tasarımı yolu. Pratik olarak kullanıcı/ürün gereksinimlerinin tanımlanması, test edilerek (doğrulama) tüm gereksinimlerin karşılanıp karşılanmadığının kontrol edilmesi, doğru ürünün tasarlanıp tasarlanmadığının kontrol edilmesi (validasyon), tüm gereksinimler karşılandıktan sonra ürünün piyasaya sürülmesidir. Tüm tıbbi cihaz ürünleri, tasarım kontrol stratejisi, Onaylanmış Kuruluş tarafından gerçekleştirilen uygunluk değerlendirmesi ve diğer ürün standartları ile geliştirilmelidir, bu yöntemi üreticilere zorunlu kılar.

Transport validasyonu, ürünün dış etkenlerden etkilenmemesini sağlamayı amaçlarken aynı zamanda nakliye sırasında ambalajın beklenen performansı hakkında faydalı bilgiler toplar.

CE-Sertifikasyonu: Ürün üzerinde ilgili mevzuata göre uygunluk değerlendirmesidir. Kelimenin tam anlamıyla, Avrupa Uygunluğu fransız versiyonu Conformite Europeenne'nin kısaltmasıdır. Tüm ürünler: dizüstü bilgisayarlar, telefonlar, fırınlar, AB halkı için ilgili güvenlik seviyesini geçmek için CE işaretine sahip olmalıdır.  Tıbbi cihazlar için aynı zamanda pazar izni anlamına da gelir, Sınıf I ürünler dışında CE Belgesi olmadan bir üretici ürünlerini AB pazarına yerleştiremez.

Fayda-Risk Oranı: Bir tıbbi cihaz, risklerinden daha fazla faydaya sahip olmalıdır. Bu nedenle üretici, ürün geliştirme sırasında ve sonrasında aktif bir risk/fayda değerlendirmesi yapmalı ve cihazın faydalarının riskleri aştığından emin olmalıdır.

In vitro tanı tıbbi cihazı (IVD), bir kişinin sağlık durumunu belirlemek için biyolojik numuneler (dokular, kan veya idrar gibi) üzerinde kullanılan testlerdir. Tıbbi cihazlar veya ilaçlardan farklı olarak, IVD'ler asla bir kişiyle temas etmez. Bunlar hastaları tedavi etmez, ancak vücudun işleyişi hakkında bilgi sağlar. IDV'ler doğrudan zarar vermez, ancak kullanımları yanlış tanıya yol açarsa risk oluşturabilir.

Bir tıbbi cihaz tasarımınızın bazı mühendislik yönlerinden üstün olduğu yadsınamaz. İnsan faktörünü düşündünüz mü? Kullanılabilirlik, belirli bir durumda belirli bir kullanıcının belirli bir amacı etkili, verimli ve tatmin edici bir şekilde gerçekleştirmek için bir ürünü/tasarımı ne kadar iyi kullanabileceğini değerlendiren istatistiksel bir çalışmadır. EN/IEC 62366-1 standardı, yeterli kullanılabilirliği sağlamak için tıbbi cihazların (yazılım dahil), yapıların ve görevlerin tasarımına insan doğası, becerisi, eksiklikleri ve diğer özellikleri ile ilgili bilgilerin uygulanmasını açıklar.

Tıbbi cihazların etrafındaki, söz konusu cihazın sterilize edilmesine olanak veren, mikrobiyal bariyer sağlayan ve kullanım noktasına kadar sterilliği etkin bir şekilde koruyan bu ambalajlara steril bariyer sistemi denir. Steril bariyer sistemi, steril bir tıbbi cihazın önemli bir parçasıdır.

Spesifik tıbbi amaçlar için kullanılan herhangi bir alet, ekipman, implant, ünite, cihaz, in vitro reaktif, yazılım veya diğer benzer ve ilgili cihazlara tıbbi cihaz denir.

Uygunluk Değerlendirmesi: Ürünün/sürecin/kuruluşun standart veya gereklilik maddelerine uygunluk faaliyetidir. Onaylanmış Kuruluşlar uygunluk değerlendirmeleri yapar ve uygunluk değerlendirmesinin kanıtı/sonucu olarak sertifika verir.

Doğrulama: Doğrulama, basitçe doğru cihazın veya prosedürün tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol etmektir. Tipik bir tıbbi cihaz tasarımında, cihaz geliştirmenin başlangıcında gereksinimler belirlenir (ancak daha sonraki bir aşamada değiştirilebilir). Validasyon, nihai ürünün veya sürecin üreticinin belirlediği ilk gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını kontrol etmektir. Ürün geliştirmenin her aşamasında gereksinimleri hatırlamak pratik olmadığından, bu son aşama doğrulama kontrolü, doğru ürün veya süreç tasarlanıp tasarlanmadığı konusunda bir güven düzeyi sağlar.

GSPR, Genel Güvenlilik ve Performans Gereklilikleri olarak bilinir, herhangi bir tıbbi cihaz CE işaretinin yöneticisidir. GSPR'nin MDR kapsamında 23 ve IVDR kapsamında 20 gerekliliği vardır. Cihazına CE işareti almak isteyen üreticilerin bu gerekliliklere uyması ve GSPR gerekliliklerini karşıladıklarını kanıtlayacak yeterli uygunluk kanıtı olmalıdır.

İstatistiksel Örnekleme: Hangi senaryoda kaç ürünü test etmek istediğiniz yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın bilimsel bir istatistiksel geçerliliğe sahip olması gerekir. İstatistiksel Örnekleme, verifikasyonun/validasyonun ve ayrıca klinik değerlendirmenin bir parçasıdır.

Onaylanmış Kuruluş: Üreticilerde uygunluk değerlendirmesini yetkili makam -genellikle sağlık bakanlığı- adına yapan belgelendirme kuruluşudur. Onaylanmış Kuruluş müdahalesinin gerekip gerekmediği, ürünün sınıflandırmasına bağlıdır. Düşük riskli ürünler-Sınıf I, onaylanmış kuruluş müdahalesini gerektirmez. Diğer tüm ürün sınıfları, onaylanmış kuruluş müdahalesi gerektirir. Onaylanmış kuruluşlar, CE İşareti ve Kalite Yönetim Sistemi değerlendirmelerini gerçekleştirir ve ürünleri sertifikalandırır.

Sterilizasyon, belirli bir yüzeyde, nesnede veya sıvıda bulunan tüm yaşam formlarını ve prionlar gibi diğer biyolojik ajanları ortadan kaldıran, öldüren veya devre dışı bırakan herhangi bir işlemi ifade eder. Sterilizasyon, ısı, kimyasallar, ışınlama, yüksek basınç ve filtreleme dahil olmak üzere çeşitli yollarla gerçekleştirilebilir. Sterilizasyondan sonra, bir nesne steril veya aseptik olarak adlandırılır.

Tıbbi cihaz regülasyonunun amacı, güvenli olmayan ürünlere erişimi engellerken hastaların yüksek kaliteli, güvenli ve verimli tıbbi cihazlara erişimini sağlamaktır. Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, Avrupa Birliği'nde hastaların, sağlık personelinin ve genel halkın korunmasının yanı sıra halk sağlığı yararlarını da garanti eder. En son Avrupa Tıbbi Cihaz Regülasyonu (MDR), Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlandı. MDR, Avrupa'ya tıbbi cihaz satan üreticiler için geçiş döneminin başlangıcını işaret ederek 25 Mayıs 2017'de yürürlüğe girdi.